Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- kilka łyżek wody
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag oscypka
- 2 sztuki cebule
- tłuszcz do smarowania
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oscypek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj.
- Żółtka utrzyj z solą i ciągle ucierając stopniowo dodawaj mleko rozcieńczone z wodą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą. Na końcu dodaj ser i cebulę.
- Uformuj małe placki, ułóż na płaskiej blasze wysmarowanej tłuszczem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Twoje przepisy