Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Placki serowe z brukselką


01.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Do placków serowych z brukselki można dodać warzywa z puszki, np. groszek, kukurydzę lub fasolę. Wystarczy odsączyć je z zalewy i dodać do ciasta.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  brukselka
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  mąka
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 100 ml  mleko
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Brukselki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw do ocieknięcia.
  2. Jajka rozbij, białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pieprz do smaku, żółtka oraz mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Do powstałego ciasta dodaj ostudzone brukselki oraz starty ser żółty. Na koniec do masy dodaj pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochli nabieraj porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE