Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 200 g szpinak
mrożony, w liściach - 500 g twaróg
miękki - 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 2 sztuki jajka
- 60 g bułka tarta
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 sztuki rzodkiew biała
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 pęczek szczypior
- 2 łyżki musztarda
słodka - 2 łyżki ocet jabłkowy
- 5 łyżek olej
+ do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rzodkiewki oraz białą rzodkiew umyj i osusz. Cebulę obierz. Szczypiorek opłucz. Wszystkie składniki posiekaj w szatkownicy i wymieszaj.
- Musztardę zmiksuj z octem. Ciągle mieszając, stopniowo wlewaj olej. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej nim warzywa.
- Szpinak przelej ciepłą wodą, by się rozmroził. Odciśnij nadmiar płynu i posiekaj. Twaróg odciśnij z płynu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, szpinak oraz bułkę tartą. Wbij jajka i wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Z powstałej masy twarogowo-szpinakowej formuj placki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sałatką.
Źródło przepisu: Smacznego!