Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g marchew
- 250 g ziemniaki
- 200 g kalarepa
- 200 g kapusta
- 2 sztuki jajka
- 100 g mąka
- 1 gałązka tymianek
- 1 sztuka cebula czerwona
- 3 ząbki czosnek
- olej
do smażenia - 1 pęczek rukola
- 1 pęczek szczypiorek
- 250 g twaróg
- 100 ml mleko
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj. Marchewkę, ziemniaki i kalarepę obierz, kapustę oczyść. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski wbij jajka, połącz z mąką i startymi warzywami. Masę dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
- Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno pokrój. Dodaj do masy warzywnej.
- Na patelni rozgrzej olej. Każdy placek formuj z 4 łyżek masy, wygładzając wierzch. Smaż z obu stron przez 3 minuty, aż się zrumienią. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Rukolę i szczypiorek opłucz. 1 ząbek czosnku obierz i razem ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Dodaj 1/2 rukoli. W misce wymieszaj twaróg z mlekiem, dodaj czosnek, rukolę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Placki posyp pozostałą rukolą i podawaj z dipem zaraz po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Smacznego!