Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Placki z jabłkami


29.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  kefiru
  • 1/2 szklanki  wody gazowanej
  • 3 sztuki jajka
  • 3 sztuki duże kwaśne jabłka
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  cukru pudru + do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj kefir, wodę, a później sól i makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta, smaż z obu stron.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE