Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Placki ziemniaczane z grzybowym sosem


25.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z pikantnymi, gorącymi sosami oraz delikatną w smaku surówką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • farsz grzybowy
    lub pieczarkowy, z dodatkiem cebuli, lekko pikantny
  • 1.5 kg  ziemniaki
    ugotowane, mogą być z poprzedniego dnia
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • mąka krupczatka
    do panierowania
  • oliwa
    lub olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczyptę gałki muszkatołowej ucieramy w malakserze.
  2. Ciasto powinno być jednolite, gładkie, sprężyste.
  3. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, formujemy gruby wałek, dzielimy na 20 kawałków.
  4. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm, nadziewamy farszem i zlepiamy boki, formując zgrabne pierogi, placek oprószamy mąką (trzeba docisnąć dłonią, by mąka dokładnie przylgnęła) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
  5. Przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (by doszły).
  6. Podajemy gorące.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE