Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Placki ziemniaczane z grzybowym sosem


25.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z pikantnymi, gorącymi sosami oraz delikatną w smaku surówką.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • farsz grzybowy
    lub pieczarkowy, z dodatkiem cebuli, lekko pikantny
  • 1.5 kg  ziemniaki
    ugotowane, mogą być z poprzedniego dnia
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • mąka krupczatka
    do panierowania
  • oliwa
    lub olej

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczyptę gałki muszkatołowej ucieramy w malakserze.
  2. Ciasto powinno być jednolite, gładkie, sprężyste.
  3. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, formujemy gruby wałek, dzielimy na 20 kawałków.
  4. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm, nadziewamy farszem i zlepiamy boki, formując zgrabne pierogi, placek oprószamy mąką (trzeba docisnąć dłonią, by mąka dokładnie przylgnęła) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
  5. Przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (by doszły).
  6. Podajemy gorące.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE