Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placki ziemniaczane z przystawką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki ziemniaczane z przystawką to przepis na pyszne, choć kaloryczne danie. Należy pamiętać, że do przygotowania placków najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaki
  • 2 łyżki  mąka ziemniaczana
  • 2 sztuki  jajka
  • olej rzepakowy
    do smażenia
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 2 sztuki  cukinia
    mała
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 1 sztuka  koper włoski
  • 200 g  pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka  miód
  • 1 gałązka  rozmaryn
    świeży
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki, cukinie, koper, cebule oraz pomidorki koktajlowe umyj, oczyść. Papryki pokrój na mniejsze kawałki, cukinie w plastry, a cebule i koper w piórka. Pomidorki zostaw w całości.
  2. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek. Następnie dodaj miód, posiekane zioła, sól oraz pieprz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Piecz w 200 st. C, aż będą miękkie.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami nakładaj na niego masę ziemniaczaną i smaż z obu stron rumiane placki. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE