Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Placki ziemniaczane z przystawką


30.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki ziemniaczane z przystawką to przepis na pyszne, choć kaloryczne danie. Należy pamiętać, że do przygotowania placków najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaki
  • 2 łyżki  mąka ziemniaczana
  • 2 sztuki  jajka
  • olej rzepakowy
    do smażenia
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 2 sztuki  cukinia
    mała
  • 2 sztuki  cebula czerwona
  • 1 sztuka  koper włoski
  • 200 g  pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka  miód
  • 1 gałązka  rozmaryn
    świeży
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki, cukinie, koper, cebule oraz pomidorki koktajlowe umyj, oczyść. Papryki pokrój na mniejsze kawałki, cukinie w plastry, a cebule i koper w piórka. Pomidorki zostaw w całości.
  2. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek. Następnie dodaj miód, posiekane zioła, sól oraz pieprz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Piecz w 200 st. C, aż będą miękkie.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami nakładaj na niego masę ziemniaczaną i smaż z obu stron rumiane placki. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE