Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Placki ziemniaczane ze szpinakiem


09.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placki ziemniaczane ze szpinakiem to danie dość kaloryczne.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 500 g  ziemniaki
  • 400 g  szpinak
    mrożony, w liściach
  • 1 sztuka  cebula
  • 4 sztuki  jajka
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3 łyżki  masło
  • 4 łyżki  olej
  • 2 łyżki  mąka
  • 1 łyżka  mleko
  • 1/2 łyżeczki  majeranek
  • 1/2 łyżeczki  koperek
  • 2 łyżki  śmietana
    gęsta
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki z cebulą obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodaj mąkę, jajko, majeranek i koperek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj na niego porcje masy ziemniaczanej i smaż na złoty kolor. Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  3. Zamrożony szpinak włóż do garnka, podlej odrobiną wody i podgrzewaj, aż płyn odparuje. Następnie dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. 3 jajka rozkłóć z mlekiem, solą oraz pieprzem i dodaj do szpinaku. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Tak przygotowany szpinak wyłóż na placki ziemniaczane. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE