Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2/3 puszki kukurydza konserwowa
- 1/2 szklanki maślanka
naturalna - 1 sztuka jajka
- 80 g mąka
- 1 łyżka dymka ze szczypiorkiem
posiekana - 8 sztuk pomidory
- 1 łyżeczka bazylia
posiekana - 3 łyżki olej rzepakowy
- 2 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kukurydzę odsącz z zalewy, wymieszaj z maślanką. Dodaj rozkłócone jajko, mąkę, dymkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw.
- Pomidory umyj, osusz, przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp solą, pieprzem i bazylią. Skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w 190 st. C.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podawaj z pomidorami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia