Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g marchewki
- 3 sztuki jajka
- 2 sztuki czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka curry
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 4 łyżki oleju
- 1 sztuka ogórek szklarniowy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypior posiekaj i dodaj do marchewki razem z mąką i roztrzepanymi jajkami. Dopraw do smaku curry oraz solą i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj na niego porcje marchewkowego ciasta. Placuszki smaż z obu stron na rumiano, a następnie zdejmuj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe placuszki podawaj z jogurtem oraz pokrojonym w paski ogórkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia