Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 ml mleko
letnie - 20 g drożdże
świeże - 1 sztuka marchew
starta - 1 łyżka skórka z pomarańczy
- 120 g śmietana kwaśna
+ 2 łyżki do dekoracji - 1 szczypta cynamon
- 200 g mąka
- 2 sztuki jajka
- 250 g serek śmietankowy
- 200 g śmietana bita
- 60 g cukier puder
- 70 g cukier
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wlej mleko. Dodaj jajka, rozkruszone drożdże, startą marchewkę, skórkę z pomarańczy, 120 g kwaśnej śmietany oraz cynamon. Na koniec do składników dosyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Na rozgrzanym oleju usmaż placki. Do drugiej miski włóż serek śmietankowy, bitą śmietanę oraz cukier puder. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Cukier wsyp do garnka, skarmelizuj, po czym zalej 2 łyżkami gorącej śmietany. Gotuj przez chwilę, mieszając. Placki podawaj z porcją kremu polane sosem karmelowym.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski