Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placuszki z jajek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 80 g  masła
  • 80 g  mąki + 4 łyżki
  • 8 łyżek  mleka
  • 13-14 sztuk jajek
  • 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 80 g  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku rozpuść masło i, stale mieszając, wsypuj 80 g mąki. Następnie powoli wlewaj mleko. Sos beszamelowy gotuj 5 minut do czasu aż zgęstnieje i zdejmij z palnika. 12 jajek ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane na twardo jajka obierz, pokrój w małą kostkę i wrzuć do miski. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj i dołóż do jajek. Dobrze wymieszaj z ostudzonym beszamelem.
  3. Powstałą masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem, po czym wilgotnymi rękami formuj małe placuszki. Obtocz je najpierw w mące, następnie w 1-2 rozkłóconych jajkach i na koniec w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim placki na złoto. Gotowe kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki podawaj z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE