Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placuszki z morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 350 g  mąki
  • 2 szklanki  kefiru
  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 500 g  moreli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj kefir oraz żółtka i zmiksuj. Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i odstaw ciasto na 15 minut.
  2. Morele przetnij na pół, usuń pestki, obierz ze skórki, a miąższ pokrój w plasterki. Dodaj owoce do ciasta i wymieszaj.
  3. Łyżką nabieraj porcje ciasta i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem placki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE