Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placuszki z pora


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placuszki z pora to danie bardzo łatwe i tanie. Należy uważać gotując pora, by go nie rozgotować.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  por
    duże
  • 150 g  bułka tarta
  • 2 sztuki  jajka
  • 250 ml  jogurt naturalny
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 pęczek  koperek
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • pieprz kolorowy
    do smaku
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 5 łyżek  oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Pory umyj, osusz. Odkrój 3/4 zielonej części i odrzuć, a resztę pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej plasterki pora i gotuj przez 5 minut. Odcedź, wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Do miski wrzuć por, bułkę tartą i roztrzepane jajka. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową. Wymieszaj i odstaw.
  4. Koperek posiekaj i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do jogurtu. Dopraw solą oraz kolorowym pieprzem, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i łyżką nakładaj porcje masy porowej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  6. Gotowe placki podawaj skropione sokiem z cytryny z kleksem sosu jogurtowego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE