Dzisiaj jest: Niedziela, 16.06.2019 Imieniny: Aliny i Justyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Podpłomyki z porem i papryką


04.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podpłomyki z porem i papryką to przepis na danie przypominające w smaku pizzę. Można przed podaniem polać podpłomyki ketchupem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    ciasto:
  • 250 g  mąka pszenna
  • 30 g  drożdże
    świeże
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 5 łyżek  mleko
    letnie
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki  sól
    Na wierzch:
  • 200 g  śmietana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 2 sztuki  por
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • 150 g  ser żółty

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie. Rozkrusz drożdże i wraz z cukrem i odrobiną mąki rozprowadź w letnim mleku. Mieszankę wlej do zagłębienia w mące. Naczynie nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie przemieszaj składniki w misce. Dodaj jajko, olej i sól. Ciasto wyrób na gładką masę. Następnie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm i wytnij placki.
  3. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i papryką. Energicznie wymieszaj ubijaczką do piany i rozsmaruj na plackach.
  4. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Połówki papryk wraz z porami umyj. Pory pokrój w krążki, a papryki w paski. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw solą oraz pieprzem i rozłóż na śmietanie.
  5. Ser pokrój w plastry, a następnie w paski. Rozłóż na plackach. Gotowe podpłomyki wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz na złotobrązowy kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minnie

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE