Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 600 g kwaszonej kapusty
- 150 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki liście laurowe
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 350 g mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 sztuki żółtka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej wodą. Kapustę drobno posiekaj, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Grzyby, kapustę, cebule i liście laurowe wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody z moczenia grzybów i 6 łyżkami oleju. Gotuj przez 5 minut, mieszając dość często. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
- Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. Dodaj stopione masło, żółtka i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij z ciasta szklanką kółka, na każde nałóż farsz z kapusty. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut, od wypłynięcia. Podawaj podsmażone na oleju.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka