Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Podsmażane pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami


22.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 600 g  kwaszonej kapusty
  • 150 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 6 łyżek  oleju rzepakowego
  • 350 g  mąki
  • 2 łyżki  roztopionego masła
  • 2 sztuki żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą. Kapustę drobno posiekaj, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Grzyby, kapustę, cebule i liście laurowe wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody z moczenia grzybów i 6 łyżkami oleju. Gotuj przez 5 minut, mieszając dość często. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. Dodaj stopione masło, żółtka i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij z ciasta szklanką kółka, na każde nałóż farsz z kapusty. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut, od wypłynięcia. Podawaj podsmażone na oleju.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE