Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Podsmażane pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 600 g  kwaszonej kapusty
  • 150 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 6 łyżek  oleju rzepakowego
  • 350 g  mąki
  • 2 łyżki  roztopionego masła
  • 2 sztuki żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą. Kapustę drobno posiekaj, odciśnij. Cebulę obierz, posiekaj. Grzyby, kapustę, cebule i liście laurowe wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody z moczenia grzybów i 6 łyżkami oleju. Gotuj przez 5 minut, mieszając dość często. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Mąkę wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. Dodaj stopione masło, żółtka i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij z ciasta szklanką kółka, na każde nałóż farsz z kapusty. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut, od wypłynięcia. Podawaj podsmażone na oleju.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE