Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Półksiężyce z kapustą i grzybami


10.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 sztuka jajko
  • sól
    Farsz
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 500 g  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 3-4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 sztuki jagody jałowca
  • 2 sztuki listki laurowe
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Grzyby zalej 2 szklankami zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Kapustę zalej wywarem z grzybów. Dodaj listki laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut.
  2. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki wody oraz szczyptę soli. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
  3. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż razem kilka minut. Następnie dodaj grubo utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Smaż mieszając, aż odparuje cały płyn. Wymieszaj z kapustą i dopraw do smaku.
  4. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj z niego krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlep brzegi ciasta formując pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  5. Przed podaniem polej pierogi cebulką zrumienioną na oleju.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE