Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pomarańczowo-jabłkowe naleśniki


28.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 500 ml  mleka 3,2 %
  • 100 ml  wody
  • 4 sztuki jajka
  • 250 g  mąki
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 50 g  cukru pudru
  • 60 g  roztopionego masła
    Nadzienie
  • 1 kg  jabłek
  • 2 sztuki pomarańcze
    Sos
  • 200 g  cukru
  • 1 łyżka  masła
  • 1 szklanka  soku z pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka ubij trzepaczką. Ciągle mieszając dodaj mleko, wodę, mąkę, cukier puder, sól i roztopione masło. Wymieszaj na gładką masę. Odstaw na 30 minut. Patelnię rozgrzej i posmaruj resztą roztopionego masła. Wlewaj porcjami ciasto i smaż z obu stron naleśniki.
  2. Sos: Skórkę pomarańczową pokrój na małe kawałki, zalej wrzątkiem i zblanszuj. Cukier rozpuść w rondelku, a gdy się skarmelizuje dodaj sok z pomarańczy. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj schłodzone masło i startą skórkę pomarańczową. Wymieszaj i zagotuj.
  3. Nadzienie: Pomarańcze obierz z błonek i pokrój w ćwiartki. Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Na patelnię wlej kilka łyżek sosu pomarańczowego i podsmaż na nim jabłka do momentu, aż będą miękkie. Na koniec dodaj pomarańcze i wymieszaj.
  4. Nadzienie nakładaj na naleśniki i zawijaj. Przed podaniem polej sosem i udekoruj kawałkami pomarańczy.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE