Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidorowa tarta Tatin


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pomidorowa tarta Tatin to przepis na szybkie i smaczne danie. Tartę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 2 łyżki  masło
    roztopione
  • 2 łyżki  ocet balsamiczny
  • 200 g  ciasto francuskie
  • bazylia
    świeża, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidorki.
  2. Dno formy do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, oprósz pieprzem i wyłóż pomidorki koktajlowe. Następnie skrop je octem balsamicznym oraz pozostałym roztopionym masłem. Ciasto francuskie rozwiń, wykrój z niego koło wielkości formy, po czym przykryj nim pomidorki.
  3. Tartę piecz 20 minut w 200 st. C. Danie przez chwilę przestudź na kratce kuchennej, a następnie odwróć formę do góry dnem i wyjmij tartę tak, aby pomidorki były na wierzchu. Na koniec oprósz potrawę solą, pieprzem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Zobacz więcej na temat:

tartapomidoryprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE