Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pomidorowa tarta Tatin


23.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pomidorowa tarta Tatin to przepis na szybkie i smaczne danie. Tartę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 2 łyżki  masło
    roztopione
  • 2 łyżki  ocet balsamiczny
  • 200 g  ciasto francuskie
  • bazylia
    świeża, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidorki.
  2. Dno formy do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, oprósz pieprzem i wyłóż pomidorki koktajlowe. Następnie skrop je octem balsamicznym oraz pozostałym roztopionym masłem. Ciasto francuskie rozwiń, wykrój z niego koło wielkości formy, po czym przykryj nim pomidorki.
  3. Tartę piecz 20 minut w 200 st. C. Danie przez chwilę przestudź na kratce kuchennej, a następnie odwróć formę do góry dnem i wyjmij tartę tak, aby pomidorki były na wierzchu. Na koniec oprósz potrawę solą, pieprzem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Zobacz więcej na temat:

tartapomidoryprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE