Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 80 dag pomidorów
- 1 sztuka kulka mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- posiekana świeża bazylia
- posiekana świeża natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 sztuki cebule
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Następnie ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i oprósz solą oraz pieprzem.
- Cebulę i czosnek obierz i zmiksuj z posiekanymi bazylią i pietruszką. Do powstałej masy dodaj oliwę, sok z cytryny oraz parmezan i wymieszaj. Tak przygotowanym pesto zalej pomidory.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią pomidory. Całość posyp orzeszkami pinii. Zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka