Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidory zapiekane z mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 80 dag  pomidorów
  • 1 sztuka kulka mozzarelli
  • 2 łyżki  startego parmezanu
  • posiekana świeża bazylia
  • posiekana świeża natka pietruszki
  • 3 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki cebule
  • 2 łyżki  orzeszków piniowych
  • 1 łyżka  masła
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ósemki. Następnie ułóż je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę i czosnek obierz i zmiksuj z posiekanymi bazylią i pietruszką. Do powstałej masy dodaj oliwę, sok z cytryny oraz parmezan i wymieszaj. Tak przygotowanym pesto zalej pomidory.
  3. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią pomidory. Całość posyp orzeszkami pinii. Zapiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE