Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 3 sztuki duże pory
- 3/4 szklanki płynnej kremówki
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- 6 dag tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyść, opłucz, osusz i pokrój na dość duże kawałki. Następnie gotuj 2 minuty w osolonym wrzątku. Osącz.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim pory. Podsmażone pory przełóż do naczynia żaroodopornego.
- Na patelni rozpuść pozostałe masło, wsyp mąkę. Smaż, ciągle mieszając i stopniowo wlewając kremówkę. Następnie gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Tak powstałym sosem zalej pory. Wierzch posyp tartym parmezanem. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy