Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Pory zapiekane pod beszamelem


12.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 sztuki duże pory
  • 3/4 szklanki  płynnej kremówki
  • 1 łyżka  mąki
  • 3 łyżki  masła
  • 6 dag  tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pory oczyść, opłucz, osusz i pokrój na dość duże kawałki. Następnie gotuj 2 minuty w osolonym wrzątku. Osącz.
  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim pory. Podsmażone pory przełóż do naczynia żaroodopornego.
  3. Na patelni rozpuść pozostałe masło, wsyp mąkę. Smaż, ciągle mieszając i stopniowo wlewając kremówkę. Następnie gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Tak powstałym sosem zalej pory. Wierzch posyp tartym parmezanem. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE