Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg kapusta kiszona
- 250 g grzyby leśne
- 50 g podgrzybki
suszone - 150 g śliwki suszone
- 2 sztuki cebula
- 1 szklanka wino wytrawne czerwone
- 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki oliwa
- kostka bulionu warzywnego
- 2 liście liście laurowe
- 2 ziarenka jałowiec
- 2 ziarenka ziele angielskie
- 2 ziarenka pieprz
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone grzyby i śliwki zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Potem grzyby pokrój w paski, a śliwki przekrój na połówki. Płyn z moczenia zachowaj.
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj grzyby i duś razem przez 6 minut.
- Kapustę pokrój i razem z podsmażonymi grzybami, suszonymi grzybami oraz śliwkami włóż do garnka. Podlej wodą z moczenia grzybów i śliwek. Dodaj pokrojony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz pieprz. Na koniec wkrusz kostkę bulionową. Gotuj wszystko przez 60 minut.
- W czasie gotowania podlej winem. Na koniec kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy