Dzisiaj jest: Środa, 27.03.2019 Imieniny: Lidii i Ernesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Potrawka z fasolki szparagowej i kalafiora


21.07.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
*do tego przepisu najlepsze są kasze kleiste (bulgur,jaglana) lub ryż niesypki (basmati,jaśminowy)
**olej kokosowy możesz zastąpić oliwą,bądź olejem rzepakowym
***jeśli nie przepadasz za mozzarellą , zwykły ser również się nada, a w wersji wegańskiej płatki drożdżowe

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  fasolka szparagowa
  • 1/2 główki  kalafior
  • 100 g  bulgur
  • 1 łyżeczka  olej kokosowy
  • 1/2 łyżeczki  sól himalajska
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 1 łyżeczka  pipeprz
  • 1 kulka  mozzarella

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i zmniejszam gaz,aby "pyrkało",ale buzowało. Po 5-7 min wrzucam do fasolki pokrojonego drobno kalafiora (żeby nie brudzić tysiąca garnków i gotuję,aż kalafior będzie miękki,a fasolka al dente.
  2. W tym samym czasie gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu.
  3. Gdy wszystko się ugotuje, rozgrzewam na patelni olej i wrzucam warzywa. Smażę ok 3 min.W tym czasie rwę mozzarellę na paski,kawałki (jak kto woli).
  4. Do warzyw dorzucam kaszę i dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam dokładnie, po czym wrzucam mozzarellę i znów mieszam. Smażę około 3-4 min, po czym zmniejszam gaz,nakrywam przykrywką i duszę jeszcze jakieś 5 min.
  5. Podaję gorące, posypane odrobiną pestek słonecznika. Pychota!



Przepis dodany przez:

Wiska

Posty : 0

Przepisy: 1


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE