Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1 sztuka żółta cukinia
- 1 sztuka zielona cukinia
- 1/2 sztuki cebuli
- 30 dag małej marchewki
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 1 sztuka niepełna szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 sztuki pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie starannie umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać oraz drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim cebulę. Gdy lekko się zrumieni, do zawartości naczynia dorzucić pokrojone cukinie i przepołowione marchewki. Chwilę smażyć, po czym wlać wywar warzywny i dobrze wymieszać.
- Kiedy warzywa zmiękną, polać je śmietaną. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i 2 łyżek masła.
- Rondelek zdjąć z ognia. Jego zawartość wymieszać ze startym serem. Danie serwować na gorąco posypane posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem do potrawy jest świeże pieczywo posmarowane masłem czosnkowym.