Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Quiche ze szparagami


12.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Quiche ze szparagami to przepis na smaczne danie inspirowane kuchnią francuską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  szparagi zielone
  • 100 g  szparagi białe
  • 1 opakowanie  ciasto francuskie
  • 2 sztuki  jajka
  • 200 g  ser ementaler
  • 100 g  śmietana kwaśna
  • mąka
    do posypania stolnicy
  • 1 garść  szczypiorek
    posiekany
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dolną część szparagów obierz. Zdrewniałe końcówki odetnij. Następnie dokładnie umyj. Grubsze sztuki przekrój wzdłuż na pół, aby wszystkie kawałki były mniej więcej takie same. Włóż je do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut, aż będą półtwarde. Następnie szparagi natychmiast schłodź w zimnej wodzie i odcedź.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie na okrągły płat, nieco większy niż forma na tartę. Naczynie wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Przy brzegach formy natnij ciasto nożem.
  3. Jajka ubij i posmaruj nimi wierzch ciasta. Podpiecz ciasto przez 15 minut w 180 st. C. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Podpieczone ciasto posmaruj mieszanką serową i poukładaj pokrojone na kawałki szparagi. Wstaw z powrotem do piekarnika i dopiekaj przez 15 minut. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maggie

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE