Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie szpinak
liście - 1 opakowanie ciasto francuskie
- 270 g ser feta
- 1/2 szklanki śmietana
30% - 2 sztuki jajka
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka oliwa
- 3 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na nim szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
- Formę do tarty posmaruj oliwą i wyklej ją ciastem francuskim. Spód ponakłuwaj widelcem.
- Na ciasto wyłóż podsmażony szpinak, a na nim ułóż pokrojony w plastry ser feta.
- Jajka rozbij i dokładnie połącz ze śmietaną. Gotową mieszankę wylej na ciasto z nadzieniem. Tak przygotowaną tartę piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku