Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka jajka
- 2 sztuki jabłka
- 1/2 szklanki mleko
- 3/4 szklanki mąka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka cukier brązowy
- 1 łyżka masło
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do dużej miski wbij jajko, po czym wlej masło i mleko. Wymieszaj.
- Do oddzielnego naczynia wsyp cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
- Sypkie składniki wsyp do mleka z dodatkiem masła i jajka. Mieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Ciasto nakładaj na rozgrzany olej, formując placki i smaż na rumiano. Na wierzch każdego wyłóż pokrojone w półplasterki jabłka. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku