Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Racuchy z owocami egzotycznymi


09.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Racuchy z owocami egzotycznymi to przepis na smaczne śniadanie. Do przygotowania potrawy można użyć również owoców sezonowych, np. truskawek lub borówek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  maślanka
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 200 g  mąka
  • 40 g  masło
  • 1 łyżeczka  soda oczyszczona
  • 250 g  serek mascarpone
  • 100 g  miód
  • 1 łyżeczka  cynamon
    mielony
  • 2 sztuki  banan
  • 2 sztuki  kaki
  • orzechy
    do ozdoby
  • mięta
    do ozdoby
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Maślankę zmiksuj z jajkami i rozpuszczonym masłem. Następnie dodaj cukier puder, mąkę, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstaw na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej, po czym usmaż placki na rumiany kolor.
  3. Serek mascarpone wymieszaj z 1/3 miodu i cynamonem. Banany obierz i pokrój w plasterki. Owoce kaki oczyść i pokrój na cząstki.
  4. Placki posmaruj pozostałym miodem. Następnie wyłóż je jeden na drugi, przekładając serkiem mascarpone i 3/4 kawałków bananów oraz kaki. Danie podawaj udekorowane orzechami, miętą i resztą owoców.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE