Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ryżu
- 4 łyżki oliwy
- 100 g cukinii
- 100 g obranego bakłażana
- 1 sztuka pomidor
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki małej cebuli
- 1/2 sztuki żółtej papryki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię, bakłażana, cebulę, paprykę oczyszczoną z nasion oraz pomidor pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę, cukinię oraz bakłażana. Zmniejsz ogień i duś wszystko razem, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pomidor oraz czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
- Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzej w garnku z jednym ząbkiem czosnku. Gdy czosnek się zrumieni, wyjmij go i wsyp ryż. Smaż kilka minut. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlej 400 ml wrzątku i dopraw do smaku solą. Gotuj ryż przez 15 minut, pod przykryciem.
- Gotowy ryż wyłóż na talerze formując kopiec. Na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej warzywa.
Źródło przepisu: moje smaki życia