Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka bakłażan
pokrojony w kostkę - 2 sztuki cukinia
pokrojona w kostkę - 1 sztuka papryka zielona
pokrojona w kostkę - 1 sztuka papryka czerwona
pokrojona w kostkę - 4 sztuki pomidor
pokrojony w kostkę - 2 sztuki cebula
posiekana - 2 ząbki czosnek
przeciśnięty przez praskę - tymianek
świeży, posiekany - oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj bakłażan i smaż przez 4 minuty. Po tym czasie dorzuć papryki i smaż wszystko na małym ogniu.
- Po chwili podlej 1/2 szklanki wody i duś przez 10 minut. Dodaj cukinię i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodaj pomidory i całość gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Źródło przepisu: Smaki Francji