Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ratatouille


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ratatouille to przepis na danie inspirowane kuchnią francuską. Potrawę najlepiej serwować z pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  bakłażan
    pokrojony w kostkę
  • 2 sztuki  cukinia
    pokrojona w kostkę
  • 1 sztuka  papryka zielona
    pokrojona w kostkę
  • 1 sztuka  papryka czerwona
    pokrojona w kostkę
  • 4 sztuki  pomidor
    pokrojony w kostkę
  • 2 sztuki  cebula
    posiekana
  • 2 ząbki  czosnek
    przeciśnięty przez praskę
  • tymianek
    świeży, posiekany
  • oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj bakłażan i smaż przez 4 minuty. Po tym czasie dorzuć papryki i smaż wszystko na małym ogniu.
  2. Po chwili podlej 1/2 szklanki wody i duś przez 10 minut. Dodaj cukinię i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 minut.
  3. Na koniec dodaj pomidory i całość gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smaki Francji


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

ratatouilleprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE