Dzisiaj jest: Czwartek, 22.02.2018 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Ravioli z owocami


29.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ravioli z owocami to danie inspirowane kuchnią włoską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mąka
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  ocet
  • sól
    do smaku
  • 250 g  ser ricotta
  • 300 g  owoce
    mrożone, np. truskawki, jagody lub maliny
  • 2 łyżeczki  cukier puder
  • 2 łyżki  śmietana kwaśna
  • 1 łyżeczka  cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesyp na stolnicę. Dodaj jajka, żółtko, ocet oraz szczyptę soli. Składniki zagnieć na elastyczne ciasto, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto na 30 minut do lodówki.
  2. Ser ricotta przełóż do miski, dodaj rozmrożone owoce oraz cukier puder i wymieszaj.
  3. Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Na jeden płat wyłóż porcje przygotowanego farszu. Całość przykryj drugim plackiem, delikatnie dociskając w miejscach, które są wypełnione farszem.
  4. Pierożki wytnij, po czym ich brzegi przyciśnij widelcem. Tak przygotowane ravioli wrzucaj porcjami na osolony wrzątek i gotuj przez 8 minut. Danie podawaj na gorąco polane śmietaną oraz posypane cukrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE