Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2019 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Risotto orkiszowe z warzywami


19.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 40 dag  pszenicy orkiszowej
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 900 ml  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2 sztuki cebule dymki
  • 10 dag  groszku cukrowego
  • 1 sztuka kalarepa
  • 1 sztuka marchewka
  • suszony majeranek
  • 1 sztuka garść rzeżuchy
  • 15 dag  kwaśnej śmietany
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pszenicę orkiszową opłucz w zimnej wodzie i odstaw do ocieknięcia.
  2. Czosnek obierz i posiekaj. Do rondla wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej pszenicę orkiszową oraz czosnek. Następnie składniki zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż pszenica orkiszowa wchłonie cały płyn.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Dymki i groszek umyj. Kalarepę i marchewkę obierz. Dymki drobno posiekaj, a warzywa pokrój w cienkie paseczki. 5 minut przed końcem gotowania do pszenicy dołóż warzywa oraz zieleninę. W razie potrzeby podlej wodą. Pod koniec pszenicę orkiszową z warzywami dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Rzeżuchę przebierz, oczyść i drobno posiekaj. Kwaśną śmietanę wlej do miski. Wymieszaj z rzeżuchą, skrop pozostałą oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, schłodź i obierz. Risotto podawaj z dodatkiem sosu z rzeżuchy i jajkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE