Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Risotto owocowe


04.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 30 dag  ryżu
  • 500 ml  mleka
  • 500 ml  przegotowanej wody
  • 2 łyżki  masła
  • 2 sztuki białka
  • 50 dag  świeżych owoców (kiwi, pomarańcze, czerwone winogrona)
  • 10 dag  cukru
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż wsyp na durszlak i przepłucz kilkakrotnie ciepłą wodą, osącz. Następnie włóż go do garnka i zalej mlekiem oraz przegotowaną wodą. Dodaj szczyptę soli, przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj 1 łyżkę masła, ostudź.
  2. Z 2 białek oraz szczypty soli ubij sztywną pianę. Świeże owoce oczyść, ewentualnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do ostudzonego ryżu dodaj cukier, wymieszaj, po czym delikatnie połącz go z pianą z białek. Brytfannę wysmaruj resztą masła, na dnie ułóż połowę ryżu i poukładaj na nim kawałki świeżych owoców. Przykryj je resztą ryżu. Powierzchnię wyrównaj łyżką.
  4. Risotto zapiekaj w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 200 st. C. Danie udekoruj świeżymi owocami (np. kiwi, pomarańczami, mango, figami i winogronami).
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE