Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 30 dag ryżu
- 500 ml mleka
- 500 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki masła
- 2 sztuki białka
- 50 dag świeżych owoców (kiwi, pomarańcze, czerwone winogrona)
- 10 dag cukru
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż wsyp na durszlak i przepłucz kilkakrotnie ciepłą wodą, osącz. Następnie włóż go do garnka i zalej mlekiem oraz przegotowaną wodą. Dodaj szczyptę soli, przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj 1 łyżkę masła, ostudź.
- Z 2 białek oraz szczypty soli ubij sztywną pianę. Świeże owoce oczyść, ewentualnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do ostudzonego ryżu dodaj cukier, wymieszaj, po czym delikatnie połącz go z pianą z białek. Brytfannę wysmaruj resztą masła, na dnie ułóż połowę ryżu i poukładaj na nim kawałki świeżych owoców. Przykryj je resztą ryżu. Powierzchnię wyrównaj łyżką.
- Risotto zapiekaj w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 200 st. C. Danie udekoruj świeżymi owocami (np. kiwi, pomarańczami, mango, figami i winogronami).
Źródło przepisu: Smacznego!