Dzisiaj jest: Piątek, 19.07.2019 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Risotto z bazylią


12.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka szkl. ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki  ryżu dzikiego
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów krojonych lub 3 świeże
  • sól
  • pieprz
  • 4 sztuki gałązki bazylii
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Następnie podsmaż je na rozgrzanym w garnku maśle, doprawiając do smaku solą.
  3. Po chwili dodaj najpierw ryż długoziarnisty, a po kilku minutach dziki. Smaż wszystko aż ryż lekko zbrązowieje. Następnie dolej szklankę wody, dopraw solą i gotuj całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie dodaj pomidory w puszce lub świeże (świeże pomidory należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki).
  5. Przed podaniem dodaj porwaną bazylię i wymieszaj. Ułóż risotto na talerzach w kształt zgrabnej babeczki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE