Dzisiaj jest: Sobota, 22.09.2018 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Risotto z burakami


30.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 dag  świeżych buraków
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 10 dag  masła
  • 30 dag  ryżu
  • 200 ml  białego wina
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 4 dag  startego parmezanu + odrobina do posypania
  • 20 dag  kwaśnej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż opłucz i osącz. Buraki obierz, pokrój na większe kawałki i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek i oprósz solą. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj i zeszklij w garnku na 5 dag rozpuszczonego masła. Wsyp ryż, po czym podsmaż. Składniki zalej winem i mieszaj do momentu, aż cały płyn odparuje.
  2. Do zawartości garnka stopniowo wlewaj chochelką bulion, cały czas mieszając. Kolejne porcje wywaru dodawaj w momencie, gdy cały płyn zostanie wchłonięty lub wyparuje. Czynność powtarzaj do czasu, aż ryż będzie miękki.
  3. Buraki drobno pokrój i dołóż do ryżu. Do risotto dodaj ser i pozostałe masło. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia. Podawaj z dodatkiem kwaśniej śmietany i parmezanu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE