Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Risotto z porem po włosku


07.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Risotto z porem po włosku to danie proste i smaczne. By przepis był zdrowszy można użyć brązowego ryżu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  ryż arborio
    może być biały
  • 2 łyżki  oliwa
  • 1 sztuka  szalotka
  • 3 sztuki  por
  • 200 g  groszek zielony
    mrożony
  • 1.5 l  bulion drobiowy
    ciepły
  • 40 g  ser parmezan
    tarty
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę obierz i posiekaj. Pory oczyść, umyj i pokrój w plastry. Tak przygotowane szalotkę i pory podsmaż na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Następnie dodaj ryż, podlej 1 chochlą bulionu i gotuj przez 3 minuty.
  2. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodaj kolejną porcję płynu i gotuj często mieszając. Po 10 minutach dodaj groszek.
  3. Gdy ryż będzie miękki, zdejmij garnek z ognia, dodaj 20 g parmezanu i wymieszaj. Rozłóż danie na talerze, wierzch posyp pozostałym serem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE