Dzisiaj jest: Niedziela, 18.02.2018 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Roladki z kurkami


08.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Roladki z kurkami to pomysł na smaczne danie. Gotowe danie najlepiej podawać z ziemniakami lub ulubioną surówką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 100 g  szpinak
    mrożony, rozdrobniony
  • 370 g  mąka pszenna
  • 3 sztuki  jajka
  • 3 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 szczypta  sól
  • 1 garść  mąka
    do wyrobienia ciasta
    Dodatkowo:
  • 2 sztuki  pomidory
  • 300 g  kurki grzyby
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 200 g  ser
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • tymianek
    do smaku
  • 1 łyżka  ocet balsamiczny
  • 200 ml  śmietana
  • tłuszcz
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak rozmroź i wyciśnij.
  2. Mąkę przesiej, dodaj jajka, żółtka, szpinak i odrobinę soli. Składniki wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką. Wykrój z ciasta 4 prostokąty.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, jednocześnie usuwając szypułki i pestki. Świeże grzyby umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Pomidory, kurki i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Duś przez chwilę.
  4. Ser zetrzyj. Nadzienie wymieszaj z 50 g startego sera, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostały ser wymieszaj z octem i śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Kawałki ciasta włóż do osolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Osącz. Następnie na cieście układaj porcje nadzienia i zwijaj ciasto w roladki.
  6. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i polej sosem serowym. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE