Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Roladki z kurkami


08.08.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Roladki z kurkami to pomysł na smaczne danie. Gotowe danie najlepiej podawać z ziemniakami lub ulubioną surówką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 100 g  szpinak
    mrożony, rozdrobniony
  • 370 g  mąka pszenna
  • 3 sztuki  jajka
  • 3 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 szczypta  sól
  • 1 garść  mąka
    do wyrobienia ciasta
    Dodatkowo:
  • 2 sztuki  pomidory
  • 300 g  kurki grzyby
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 200 g  ser
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • tymianek
    do smaku
  • 1 łyżka  ocet balsamiczny
  • 200 ml  śmietana
  • tłuszcz
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak rozmroź i wyciśnij.
  2. Mąkę przesiej, dodaj jajka, żółtka, szpinak i odrobinę soli. Składniki wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką. Wykrój z ciasta 4 prostokąty.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, jednocześnie usuwając szypułki i pestki. Świeże grzyby umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Pomidory, kurki i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie. Duś przez chwilę.
  4. Ser zetrzyj. Nadzienie wymieszaj z 50 g startego sera, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostały ser wymieszaj z octem i śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Kawałki ciasta włóż do osolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Osącz. Następnie na cieście układaj porcje nadzienia i zwijaj ciasto w roladki.
  6. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i polej sosem serowym. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE