Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g ryż biały
- 2 sztuki szalotka
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka curry
- 3 sztuki goździki
- 1 sztuka anyż (przyprawa)
gwiazdka - 2 sztuki kardamon
- 1/2 łyżeczki kumin
- 1 kawałek cynamon
kora - 100 g rodzynki
- 60 g orzechy nerkowca
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 600 ml bulion warzywny
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju przez minutę. Następnie dodaj goździki, kardamon, cynamon, kumin, anyż i curry. Smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj ryż i dopraw solą.
- Po minucie podlej składniki bulionem i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. W połowie gotowania dodaj rodzynki.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Danie przełóż na talerze i posyp orzechami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia