Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 kg bobu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szczypta cukru
- 200 g ryżu arborio
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób ugotuj i obierz ze skórki. Czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier oraz ryż i wymieszaj. Podlej wszystko chochlą wrzącego wywaru, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie wywar, dodaj kolejną porcję. Kontynuuj, aż ryż będzie prawie al dente.
- Następnie dodaj bób, wymieszaj i dodaj ostatnią chochlę wywaru. Wymieszaj, posyp posiekanym koperkiem i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut.
Źródło przepisu: Palce lizać