Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki torebki ryżu
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 150 g masła
- cynamon
- 6 łyżek cukru
- gęsta kwaśna śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na sypko bez soli. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Zetrzyj masło na wiórki.
- Dno formy do tarty wyłóż wiórkami masła, posyp dwiema łyżkami cukru, nałóż ugotowany ryż, jabłka, posyp kolejnymi dwiema łyżkami cukru i cynamonem. Ponownie wsyp wiórki z masła, ryż, jabłka, cukier i cynamon, a na końcu masło.
- Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Podawaj udekorowany kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka