Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryż zapiekany z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki torebki ryżu
  • 1 kg  kwaskowatych jabłek
  • 150 g  masła
  • cynamon
  • 6 łyżek  cukru
  • gęsta kwaśna śmietana

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj na sypko bez soli. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Zetrzyj masło na wiórki.
  2. Dno formy do tarty wyłóż wiórkami masła, posyp dwiema łyżkami cukru, nałóż ugotowany ryż, jabłka, posyp kolejnymi dwiema łyżkami cukru i cynamonem. Ponownie wsyp wiórki z masła, ryż, jabłka, cukier i cynamon, a na końcu masło.
  3. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Podawaj udekorowany kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE