Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Ryż zapiekany z jabłkami


25.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki torebki ryżu
  • 1 kg  kwaskowatych jabłek
  • 150 g  masła
  • cynamon
  • 6 łyżek  cukru
  • gęsta kwaśna śmietana

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj na sypko bez soli. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Zetrzyj masło na wiórki.
  2. Dno formy do tarty wyłóż wiórkami masła, posyp dwiema łyżkami cukru, nałóż ugotowany ryż, jabłka, posyp kolejnymi dwiema łyżkami cukru i cynamonem. Ponownie wsyp wiórki z masła, ryż, jabłka, cukier i cynamon, a na końcu masło.
  3. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Podawaj udekorowany kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE