Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Śliwkowe naleśniki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto naleśnikowe
  • 3 sztuki jajka
  • 1 szklanka  wody gazowanej
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka  oleju
  • 1/2 łyżeczki  soli
    Farsz
  • 250 g  serka mascarpone
  • 250 ml  śmietany 30%
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 sztuka śmietan-fix
  • 1 sztuka żelatyna deserowa fix
  • 300 ml  imbirowej śliwki do deserów
    Imbirowa śliwka do ciast i deserów
  • 600 g  śliwek węgierek
  • 1 sztuka szkl. cukru
  • 4 łyżki  miodu naturalnego
  • 3 łyżki  świeżo wyciśniętego soku z imbiru
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki wrzuć do miski, zmiksuj i odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
  2. Imbirowa śliwka do ciast i deserów: Śliwki umyj, usuń pestki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce i przez gazę wyciśnij z niego sok. Do garnka włóż pokrojone drobno śliwki, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, aż płyn się zredukuje. Dodaj pozostałe składniki i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Na koniec dopraw pieprzem i przestudź.
  3. Farsz: Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Serek mascarpone zmiksuj z imbirowymi śliwkami i żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj.
  4. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń w rulon. Włóż do lodówki i poczekaj, aż farsz stężeje. Ułóż na półmisku, udekoruj śmietaną w sprayu, polej imbirową śliwką i udekoruj listkami melisy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE