Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g suszonych grzybów
- 1 sztuka duża cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby ugotuj, zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj grzyby, bułkę tartą, sól oraz pieprz.
- Mąkę zaparz wrzątkiem, dodaj rozpuszczoną margarynę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego szklanką krążki. Na każdym kole ułóż farsz grzybowy i zlepiaj brzegi ciasta formując pierożki.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie, odcedź. Przed podaniem podsmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza