Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Smażone pierożki z farszem paprykowo-serowym


25.07.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Smażone pierożki z farszem paprykowo-serowym będą równie pyszne z salsą guacamole z dojrzałego awokado, dymki oraz świeżych listków kolendry.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  mąka
    +do posypania
  • 40 g  masło
  • 1/2 łyżeczki  sól
    Farsz:
  • 1 sztuka  papryka żółta
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  oliwa
  • 1 gałązka  rozmaryn
  • 150 g  ser ricotta
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Salsa:
  • 200 g  warzywa konserwowe
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 100 ml  oliwa

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. W garnku rozpuść masło i stopniowo dodawaj do mąki. Pod koniec dolej 100 ml letniej wody i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Rozmaryn umyj, osusz i drobno pokrój. Pokrojone warzywa oraz rozmaryn podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie całość przełóż do miski. Podsmażone warzywa wymieszaj z ricottą, solą oraz pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki płat. Za pomocą okrągłej foremki wykrój z niego 16 kółeczek o średnicy 10 cm. Na środek każdego placuszka nałóż łyżkę nadzienia i sklej brzegi, formując pierożki. Krawędzie lekko dociśnij widelcem.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż pierożki z każdej strony na złoty kolor. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Warzywa na salsę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj oczyszczoną papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Następnie zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Na koniec dopraw do smaku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE