Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 sztuki duże jabłka
- cukier puder
- 1 l oleju do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wrzuć masło, cukier, jajka, mleko, 3 łyżki wody oraz połowę mąki i proszek do pieczenia. Ucieraj wszystko przez 2 minuty. Następnie dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
- Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką krążki. Na każdy nałóż porcję jabłek i zlep pierożki. Lekko ponacinaj brzegi.
- Tak przygotowane pierogi smaż po 2 minuty z każdej strony w głębokim oleju. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym. Przed podaniem pierogi oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza