Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami


17.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami to przepis, który pozwala zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Należy pamiętać, że jeśli cukinia jest młoda możemy ją pokroić razem ze skórką. W przeciwnym razie należy ją obrać i oczyścić z nasion.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 8 sztuk  ziemniaki
    ugotowane
  • 2 łyżki  masło klarowane
  • 1 sztuka  cebula biała
    średnia
  • 1/2 sztuki  cukinia
    średnia
  • 400 g  grzyby
    kurki, borowiki, podgrzybki
  • 200 ml  śmietana kremówka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki. Następnie przesmaż je na łyżce rozgrzanego klarowanego masła.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego. Przesmaż cebulę, cukinię oraz grzyby. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podlej śmietanką i kontynuuj smażenie, aż sos się zredukuje.
  3. Ziemniaczki wyłóż na talerze i polej sosem grzybowym. Udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE