Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Śniadaniowe bułeczki z rodzynkami


15.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Rozczyn
  • 3.5 dag  mąki chlebowej
  • 190 ml  letniego mleka
  • 1/2 łyżki  cukru
  • 2 sztuki i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
    Ciasto
  • 34 dag  mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżki  przyprawy do piernika
  • 4 łyżki  miękkiego masła
  • 1 sztuka jajko
  • 5 dag  cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 10 dag  rodzynek
    Pasta na krzyżyk
  • 11 dag  mąki pszennej
  • 2 łyżki  oleju
  • 80 ml  wody
    Syrop
  • 8 łyżek  cukru
  • 1/2 sztuki szkl. wody

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp wszystkie składniki rozczynu, dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę folią i odstaw na 30-40 minut.
  2. Mąkę przesiej do czystej miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj wszystko, aż powstaną małe grudki. Dodaj jajko, cukier, sól, przyprawy i wszystko ponownie wymieszaj. Następnie dodaj roczyn, wymieszaj i rękami zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
  3. Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je kilkakrotnie, podziel na 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępach nie mniejszych niż 2 cm. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki na pastę na krzyżyk. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułeczkach, i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
  5. Gdy bułeczki podwoiły swoją objętość, wyciśnij na nie przygotowaną masę tworząc krzyżyk. Tak przygotowane bułeczki piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
  6. Składniki na syrop wymieszaj i mieszając od czasu do czasu zagotuj. Gorące bułeczki posmaruj syropem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE