Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Soczewica zapiekana z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • garść suszonych grzybów
  • 20 dag  soczewicy
  • 2 sztuki cebule
  • 6 ząbków  czosnku
  • 5 łyżek  oleju
  • 600 ml  mleka
  • 2 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 10 dag  startego sera żółtego typu edam
  • 1 sztuka większy bakłażan
  • 5 dag  masła
  • 5 dag  mąki
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 10 dag  pieczarek
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • bułka tarta
  • olej do brytfanny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby namocz w wodzie przez 1 godzinę, po czym ugotuj. Soczewicę opłucz, zalej wodą i ugotuj. 1 cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Następnie na patelnię dodaj soczewicę oraz grzyby wraz z wodą. Przykryj i duś wszystko do czasu, aż płyn wyparuje. Lekko przestudź. Dodaj połowę sera i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Bakłażan pokrój w plasterki i obsmaż z obu stron na odrobinie oleju.
  3. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Sos zagotuj, dodaj pozostały ser i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pieczarki, papryki oraz cebulę pokrój i podsmaż na pozostałym oleju.
  4. Brytfannę wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż na dno soczewicę, bakłażany i podsmażone warzywa. Całość zalej beszamelem. Piecz 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE