Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1/2 opakowania makaron spaghetti
1/2 sztuki cebula czerwona
1 ząbek czosnek
1 sztuka żółta cukinia
mała1 kawałek czerwona papryka
4-8 sztuk pomidorki koktajlowe
3-4 kawałki suszone pomidory
1/4 szklanki woda
1 łyżka oliwa ziołowa
1/4 pęczki natka pietruszki
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.
- Czosnek oraz cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć je razem na rozgrzaną w garnku ziołową oliwę i zeszklij. Cukinię obierz, pokrój ją w plastry. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj do zeszklonej cebuli i czosnku.
- Całość wymieszaj i lekko podsmaż na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj kawałki suszonych pomidorów. Do tak przygotowanych warzyw dolej trochę wody i dorzuć ugotowany makaron.
- Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj i zdejmij z ognia.
- Porcje rozłóż na płaskich talerzach i posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz też skropić świeżą oliwą.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka