Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g makaron spaghetti
- 100 g rukola
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki orzeszki pinii
- 3 łyżki ser parmezan
- 1/2 szklanki oliwa
- 6 sztuk pomidorki koktajlowe
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę przebierz, opłucz, osusz. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Orzeszki pinii podpraż na rozgrzanej, suchej patelni.
- Do wysokiego naczynia wrzuć rukolę, czosnek, orzeszki pinii, starty parmezan i oliwę. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Odsączony makaron rozłóż na talerze, dodaj do niego pesto i wymieszaj. Gotowe danie posyp orzeszkami pinii i startym parmezanem. Udekoruj połówkami pomidorków oraz listkami rukoli.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka