Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki cebula
- 4 sztuki pomidory
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 100 g ser żółty
starty - 2 łyżki olej
- 8 sztuk jajka
- 6 łyżek mleko
- 4 sztuki pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka przyprawa uniwersalna
- sól
do smaku - pieprz
grubo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz ze skórki. Pomidory oraz papryki umyj, osusz. Papryki oczyść z nasion. Pomidorki koktajlowe umyj i natnij skórki na krzyż.
- Do malaksera wrzuć papryki, pomidory oraz cebule i rozdrobnij na kawałki. Mieszankę wyłóż na talerz.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa. Całość posyp przyprawą uniwersalną, przykryj i duś przez 8 minut.
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól oraz pieprz. Dokładnie zmiksuj. Połowę masy jajecznej wlej na 1/2 podduszonej mieszanki warzywnej i podsmażaj, aż się zetnie.
- Pod koniec posyp 1/2 startego żółtego sera, dodaj 2 pomidorki i smaż do momentu, aż ser się rozpuści. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Smacznego!